Czym charakteryzuje się firma cateringowa?
Podejmując się wyzwania opartego na rozpoczęciu własnego biznesu jest niezwykle odważnym posunięciem. Jednak nim zdecydujemy się na takie działanie musi pomyśleć każde za i przeciw. Żadna osoba przecież nie porywa się z motyką na słońce.
Przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji trzeba po pierwsze przeanalizować konkurencję, stworzyć plan kosztów i naturalnie poszukać potrzebnych urządzeń gastronomicznych. Ewidentnie są to czynności długotrwałe, ale opłacają się jak najbardziej. Przygotowując się wcześniej nie dopuścimy do zbędnych pomyłek i trudności finansowych.
Jeżeli chodzi o urządzenia zazwyczaj stosowane w cateringu to trzeba wręcz wspomnieć o podgrzewaczach do potraw. Sprzęty te pełnią najważniejszą funkcję w całej firmie, gdyż dają możliwość serwowania gorącej potrawy do konsumenta – a to wszak jest obowiązek cateringu! Ogólnie w handlu możemy wyodrębnić niebywale wiele różnorakich odmian podgrzewaczy, jednak najogólniejszą kategorią są chyba sprzęty do potraw o stanie płynnym i stanie stałym.
Działają one na zbliżonej zasadzie. Ich budowa opiera się na kociołku w którym wkładamy danie. Pojemnik ten zanurzony jest w innym zbiorniku zapełnionym gorąca wodą. W ten sposób danie jest miarowo ogrzewane oraz nie ma możliwości jej zagotowania albo przypalenia, gdyż temperatura w pojemniku nigdy nie przekracza 100°C.
Niemniej jednak podgrzewacz do potraw płynnych niezwykle często wyposażony jest dodatkowo w grzałkę elektryczną. Ze względów bezpieczeństwa jest ona wbudowana poza łaźnią wodną. W podobny sposób skonstruowany jest podgrzewacz do potraw stałych. Jedynie ze względu na różnicę serwowanych potraw przybierają inne kształty oraz rozmiary.
© 2014, emaks. All rights reserved.