Jak gotować samemu

Wielu z nas pamięta babcine kuchnie, pełne zapachów gotowanego jedzenia, pieczonych ciast, ziół i przypraw. Nowoczesne kuchnie w naszych domach tak już nie pachną. Coraz mniej mamy czasu by gotować domowe obiady, zdecydowanie częściej zjadamy coś w pośpiechu na mieście. Może jednak warto coś z tym zrobić? Gotowanie może być dobrą rozrywką dla całej rodziny a przy okazji również sposobem na to by spędzić ze sobą odrobinę czasu.
Mamy teraz w sklepach dostęp do najróżniejszych przypraw i produktów z różnych stron świata, więc nie musimy bazować jedynie na polskich przepisach. Możemy teraz wykazać się odrobiną kreatywności i stworzyć jakieś własne danie, lub urozmaicić przepisy już dobrze nam znane. Czasem wystarczy do tego zaledwie szczypta innych przypraw. Nie tylko restauracje mogą nam serwować wykwintne dania, takie same możemy przygotować sobie w domu, wystarczy jedynie odrobina wiary we własne umiejętności i szczypta cierpliwości, by we własnej kuchni wyczarować podobne danie.
Próbując gotować w domu zyskujemy również to, ze nasz dom wypełnią w końcu zapachy, które tak dobrze pamiętamy z beztroskiego dzieciństwa. Przepisy kulinarne w większości są tak zapisane, ze bez trudu sobie poradzimy z ich zrozumieniem a przede wszystkim z ich zastosowaniem. W większości książek kulinarnych a z całą pewnością w przepisach zamieszczanych na stronach internetowych wszystkie miary mamy podane w standardowych miernikach, nie będziemy musieli się zastanawiać ile czego mamy dodać. Najczęściej w przepisach mamy podane wszystko na zasadzie szklanka cukru, łyżeczka proszku dopieczenia, łyżka miodu itp. Nie sposób się pomylić, tam gdzie jest to podane wagowo, z reguły jest też podane ile jest to mniej więcej, gdy próbujemy odmierzyć na przykład szklanką.

© 2011 – 2014, evita. wszelkie prawa zastrzeżone publikacja z www.foxblog.pl

1 Komentarz

Dodaj komentarz