Jakimi cechami powinien charakteryzować się dobry kelner?

Praca kelnera może wydawać się prosty ale prawda jest taka, że nie jest. Osoba pełniąca te stanowisko musi nie tylko wykazać się zrozumieniem oraz dużą znajomością etykiety, ale również powinna cechować się sztuką poprawnego wysławiania się oraz spokojem. Dodatkowo powinna znać składniki dań z karty dań.

Zajęcie to jest jednym z pierwszych rzemiosł świata. Od dawien dawna jedni ludzie usługiwali drugim, serwując dania oraz odbierając opłatę za zrealizowane zadanie. Kelner, według literatury jest osobą zatrudnioną w lokalu, klubu, który obsługuje klientów. Praca ta polega na przyjmowaniu i realizacji zamówienia i regulacji rachunku za usługę. Dla ułatwienia pracy, kelner zazwyczaj wykorzystuje wiele akcesoriów takich jak tace i wózki kelnerskie. Za tą sprawą posiłki są „w jednym kawałku” i sprawnie serwowane. Sprawa wydaje się prosta, ale niestety taka nie jest.

Wiedza teoretyczna i stopień opanowania umiejętności zależy od restauracji w której pracuje. Cztero- i pięciogwiazdkowe, renomowane miejsca cechują się nie tylko znakomitym jedzeniem, ale także wykwalifikowanym personelem. Aby stać się kelnerem nie wystarczy opanować noszenie tacy, czy pchać wózek kelnerski. Jeżeli ktoś rozważa poważnie nad karierą kelnerską oraz pracą w najwybitniejszych restauracjach, musi udać się do specjalnej szkoły kelnerskiej i przejść wszystkie testy zawodowe. Wówczas można uzyskać tytuł technika i zaczynać pracę w różnych firmach cateringowych oraz obiektach hotelowych itp.

Oprócz wykształcenia technicznego bardzo ważne są także odpowiednie umiejętności i cechy charakteru. Dobry (pisząc kolokwialnie) kelner powinien przede wszystkim charakteryzować się szeroko rozumianą elokwencją i empatyczną osobowością. Nie ma nic gorszego jak wstydliwy kelner, który pospiesznie przyjmuje zamówienie zaraz po czym ukrywa się w kącie. Klient powinien czuć się „dopieszczony” przez obsługującą go osobę. Powinien mieć ewentualność porozmawiania o oferowanych posiłkach oraz doborze wina lub innego napoju. Mówiąc wprost, we wszystkich wytwornych restauracjach pracują wyłącznie najlepsi z najlepszych.

Niezwykle często aby ułatwić pracę kelnerom oraz tym samym ją poprawić, stosowane są różne akcesoria, z którymi kelner musi umieć sobie poradzić. Raczej można śmiało powiedzieć, że nie sztuką jest prowadzić wózki kelnerskie przez salę. Większą dokładnością trzeba wykazać się podczas noszenia przepełnionej tacy, lub 5-ciu, a nawet 6-ciu talerzy jednocześnie. Poświęcając czas na dopracowanie detali swojej pracy można stać się naprawdę profesjonalnym kelnerem, który z pewnością będzie rozchwytywany wśród najlepszych restauratorów.

© 2014, emaks. wszelkie prawa zastrzeżone publikacja z www.foxblog.pl

Dodaj komentarz